Aquest dissabte s’ha celebrat el FigueresTalent, unes jornades organitzades per LaFactoria, per promoure la ciutat i les idees en aquest moment de canvi constant de la revolució digital. Servidor va ser-hi convidat però un canvi d’agenda d’ultima hora em va impossibilitzar assistir. Malgrat no poder-hi ser en persona, em van permetre ser-hi virtualment a través d’un video, que et comparteixo aquí 🙂

Vull parlar-vos d’una tendència a l’alça que durarà uns anys, fins a trobar el seu punt d’quilibri, però en aquest 2015 es farà notòria per gairebé tothom que té perfil a alguna xarxa social: veurem molts anuncis.

Sobretot en aquest proper any les xarxes socials, tal i com les coneixem avui, faran canvis radicals per convertir-se en espais de pagament.

I ara seré MOLT agoserat: la publicitat a les xarxes socials serà la mateixa que en els mitjans tradicionals.

No és d’extrenyar que arribats en el punt on estem, les marques vulguin comunicar-se amb els seus consumidors com han fet sempre: a través dels mitjans de comunicació.

L’evolució és un fet natural que també pateixen les xarxes socials amb la publicitat. Si fem exercici de recuperar la història dels mitjans de comunicació tradicionals, els que estem acostumats a llegir, veure i sentir cada dia, veurem com han anat integrant la publicitat. Els primers botlletins de notícies convertits avui en diaris, les primers emisores amateurs avui emissores de gran difusió, o les emissions televisives, avui grans mitjans audiovisuals, no haguéssin arribat a ser el què són si no haguéssin trobat una manera de finançar-se econòmicament. Per tant, podem dir que la publicitat assegura la subsistència dels suports. I també les xarxes socials!

De no ser així, les xarxes socials que estem acostumats a fer servir gairebé cada dia, haurien de tancar. Fet que canviaria totalment el nostre sistema relacional! us imagineu –ara- quedar-vos sense Facebook, Twitter, Instagram o whatsapp, per posar un exemple?

Per tan, i resumint el concepte: els espais socials estan buscant la manera de com mantenir-se (pagant els enormes costos que els suposa les grans quantitats de publicacions i interaccions de milions d’usuaris per minut), a través de la publicitat que ofereixin a les marques, perquè també conectin millor amb els seus consumidors.

Per posar exemples del què comportaran aquests canvis:

  • Facebook ha baixat la visibilitat del que una pàgina publica cap als seus fans a què ho vegin només un 2% dels seus fans. Si vol arribar a més, ha de pagar. Facebook també ha publicat aquest febrer que té 2 milions d’anunciants. Acaba de llançar-los una app per tots ells, perque gestionin més i millor la seva publicitat dins l’entorn Facebook.
  • Twitter, pel seu costat, a banda de poder promocionar tuits, perfils i trending topics; acaba d’estrenar 3 recursos publicitaris nous: un carrussel lateral de tuits promocionats de marques que se’ns insertarà al timeline, y un espai d’anuncis dins el timeline del nostre perfil d’usuari.

Les grans novetats d’aquest 2015 arribaran amb l’estrena de publicitat a Instagram, de forma més o menys generalitzada y global, respectant la qualitat d’experiència d’usuari (diuen). Y Pinterest, previst pel segon semestre, amb els Promoted Pins.

Tingueu bona publicitat!

FigueresTalent_FG

 

Avatar

Francesc Grau

Obrero de la comunicación 💬 CEO de Chatforce.tech 💡 y autor 📚 de libros, artículos y este humilde blog

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusFlickrYouTubeDelicious